Om

Hej och välkommen till bloggen Heart and Mind!

Det som fått mig att börja blogga är mötet med romer som tigger. Jag har aldrig tidigare upplevt tiggeri på det sättet i Sverige. Plötsligt sitter 50-75 romer på gatorna med sina muggar och tigger pengar. Men vad är detta? Går jag till affären, pizzerian, systembolaget, torget, försäkringskassan, busstationen m.m. sitter de där och vädjar om pengar.

EU-migranter nytt fenomen

I varje fall i vår kommun. De första EU-migranterna kom i början av 2013. Det var ett nytt fenomen. Det utlöste en febril social aktivitet. EU-migranter som tiggde var också personligt utarmande att möta. I början visste jag inte hur jag skulle bete mig. Sedan började jag hälsa, försökte prata, ge en slant då och då. Då kom alla frågorna? Varför åker de 270 mil hit för att sitta i kylan på våra gator med en mugg framför sig och tigga? Unga friska människor som framställer sig som hjälplösa utan egna krafter? Och bor på offentlig toalett eller ute under broarna? Obegripligt? Det blev början till bloggen heartandmind.se.

Jag började läsa utredningar – jag Heartandmindheter Bertil Rickäng och är numera pensionerad och har sysslat med socialt utvecklingsarbete under hela yrkeslivet – och deltagit i frivilligt arbete för att hjälpa en del av dessa tiggare. Dvs. om det går.

Jag såg svårigheterna både för samhället och enskilda att hantera tiggarna. Vi åkte till deras hemby i Rumänien för att se var de kom ifrån. Ja, det var en verklig social misär! Men blev det verkligen bättre av de långa tiggarresorna till Sverige?  De hade tiggt i flera länder innan utan att lyckats förändra sin sociala situation i grunden. Skulle de lyckas den här gången eller var detta att tigga ett sätt att upprätta ett system som saknade kraft att förändra sig? 

Startade bloggen Heartandmind

Frågorna blev mer och mer komplexa. Fortfarande är jag inte säker på att det går att hjälpa dem, i varje fall inte så länge som de håller fast vid sin tiggaridentitet. Jag blev uppmanad att starta en blogg. Nu har jag gjort det. Och jag börjar med att skriva om tiggarna. Med tiden kommer jag att ta upp andra frågor som jag tycker är intressanta.

Jag har valt titeln ”heart and mind”, eftersom detta är frågor som väcker känslor men som samtidigt kräver eftertanke och reflektion. Jag kommer att dela mina känslor och reflektioner här på heartandmind.se. Häng gärna med om du är intresserad. Kommentarer uppskattas alltid. Tänk på att använda ett vårdat språkbruk. Otrevliga kommentarer raderas automatiskt.