Är den lokala marknaden en viktig inkomstkälla för romer som tigger

inkomstkälla för romska tiggare

2015-04-24 – Är den lokala marknaden en viktig inkomstkälla för romer som tigger?

”Nu kommer svenskarna och köper tillbaka sina saker!” Tolken talade om vad man viskade bakom ryggen på oss när vi gick på den lokala marknaden. Det var söndagsmorgon och folkfest. Det doftade gott från stånden som serverade mat. inkomstkälla för romer som tigger
Jag var helt förvånad av vad jag såg.

Framför allt sortimentet! Här kunde man köpa nästan allt! Det var en marknad för hela samhället.

Vi träffade personer i rollen som försäljare, som vi mött som tiggare på våra gator!!Ett märkligt möte. Tiggarrollens hjälplöshet var plötsligt borta! Här visade man den aktiva potentialen, som vi inte sett så mycket av.

 

Tankarna snurrade till lite.  inkomstkälla för romer som tigger”Är den lokala marknaden en inkomstkälla för romer som tigger?

”Tigger man för att sälja på marknaden hemma?”

”Är det därför man så gärna vill ha märkesplagg?

Visst behöver man alla tänkbara inkomstkällor. Men att man skulle tigga för att sälja på marknaden? Det kändes främmande tanke. Alltid upptäcker man något nytt.Kan det ingå i rollen som effektiv tiggar? Eller inte?

 

Har ni något tanklock till en Toyota 1999- års modell? No problem!

Jag går tillbaka till sortimentet. Här fanns inkomstkällor för romer som tigger
duvor, höns, kaniner, hundvalpar, datorer (lap-tops), telefoner, motorsågar t o m av märket Huskvarna.

Kabelvindor, byggmaskiner, HSS- borrar för betonggenomföring, byggmaskiner, bildelar, och begagnade bildäck i alla tänkbar dimensioner.

Verktyg för metall, trä, betong, nedplockade motorblock, begagnade stötdämpare mm mm osv.

Det kliade lite i min ”byggnerv”, men jag köpte inget. Det var inte läge för det.inkomstkälla för romer som tigger

”Har ni något tanklock till en Toyota 1999 års modell?” frågade jag.

”No problem”, blev svaret, som jag hört tidigare. Han rev ett tag i myllret av saker och tog fram ett tanklock. ” 5 lei!” sa han med självklar ton i rösten, dvs 10 SEK. Det visade sig passa perfekt.

Varför åker man till Sverige när man kan köpa saker så billigt i Rumänien. Här fanns utrustning av alla slag!

”Grejorna kommer från Bulgarien”

Vi skulle köpa en yxa till att klyva ved med. Det 20141026_104558_0419
skulle bli en gåva till en, som bodde på det fattigaste området i kommunen -ett ”gettot” kan man kalla det- där arbetslösa romerna fick bo.

Inte heller det var några problem. Man tog fram en rejäl klyvyxa, en sådan som mina föräldrar använde på vedbacken hemma.

”Varifrån kommer alla de här sakerna?” passade vi på att fråga. ” Från Bulgarien!”. Vi driver affärsverksamhet där.

 

”Från Bulgarien?  Bulgarien, ett av inkomstkälla för romer som tiggerEuropas fattigaste länder. Ja, tro´t den som vill.

Besöket på marknaden var som att delta i en folkfest också för oss.”Det finns mycket bättre marknader, än den här, och billigare”, förklarade en man på engelska och nämnde några namn.

”Dit skall du åka!”, upprepade han. Jag var inte helt säker på det, men jag tog mitt tanklock och gick, kanske kom det från Bulgarien, eller var det så att jag köpte tillbaka en vara, som kom från Sverige?

Avdelningen för kläder och skor lämnade en del frågetecken

Jag har alltid tänkt mig att man tigger kläder,inkomstkälla för romer som tigger
skor, utrustning, som man behöver till sina stora familjer. Och att man ger det vidare av över-skottet till de, som saknar det nödvändigaste och att man är solidariska mot varandra. Att man hjälper varandra som grupp. Så gör man säkert.

Men det kanske trots allt inte är hela sanningen. Att man här i Sverige får pengar i sina muggar och att burkar och flaskor, som man pantar, är extra inkomstkällor för romska tiggare är självklart.

Men på marknaden fanns många saker inklusive inkomstkälla för romer som tiggermärkeskläder, som man mycket väl skulle kunna fått från insamlingar i Sverige.

Det var svårt att frigöra sig från tanken att det mitt i tiggarverksamheten kanske fanns en dold affärsverksamhet.

Vi har börjat begränsa utdelningen av kläder – antal plagg per person – i hopp om att de skall komma till användning här eller hemma i Rumänien och inte stanna på vägen. Men här fanns en ny aspekt, en del saker kanske hamnar på marknaden?

 

Om fattigdomen en ”affärsidé” för att få saker till marknaden känner jag mig lurad!

En tiggarstory är naturligtvis en tiggarstory – inkomstkällor för romer som tiggermen den tappar sin kraft om det visar sig att den inte är sann. Det har vi också märkt några gånger. Och det känns surt. Arbetar man för att hjälpa människor vill man inte bli lurad.

Vi givmilda, generösa och kanske naiva svenskar är lätta att lura, ja, men inte hur som helst. Det gör ont att bli lurad, en del blir t o m allvarligt kränkta när de upptäcker att pengarna inte alls gick till de ändamål – huset, medicinen, barnen, operationen – som man bedyrade att man behövde hjälp med.

Ja, marknaden var en folkfest, men den ställde också många frågor om varifrån alla dessa föremål kom. Och viskningen bakom vår rygg, att nu kommer svenskarna och köper tillbaka sina saker, den skulle jag gärna avstått ifrån.

Eller tvärtom – kan hjälporganisationer använda marknader som inkomstkällar för romer som tigger?

Ska vi sluta köra saker till tippen, som kan säljas på marknader i Rumänien? Mobiltelefoner, laddare, elektronik, paraboler – vi har två som sitter kvar på huset sedan fiberkabeln kom – datorer som byts ut fast de kunde fungera i många år till? Och hur är det i din källare och garaget? Kanske är det en bra affärsidé istället, att utveckla de lokala marknaderna som inkomstkälla för romska tigger!


 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *