Romska tiggare bygger toalett av valaffischer

romska tiggare

2015-02-09 – Romska tiggare bygger toalett av valaffischer 

Romska tiggare i Sverige har byggt en toalett (på privat mark) av valaffischer från årets ”superval”. Dubbeltydigheten är svårslagen. Vallöftena har nått ner till de mest utsatta. Man hukar sig ner, gör sina behov och stirrar in i vallöftet om ”Ett bättre Sverige” från ett parti och löfte om antibiotikafri mat från ett annat. Smaka på det! Det var just därför man kom hit, för att smaka på välfärden! Romska tiggare i Sverige skiter rent bokstavligt i dessa demokratiska löften och försöker överleva på sitt sätt. Vi vill inte se sådant här! Ingen! Men det är nödvändigt om man skall kunna göra något åt det och skaffa riktiga toaletter!

Sanitär katastrof  

Romska tiggare lever i ett ”getto”, i det här fallet på två gator i utkanten av en större stad. Där finns inte rinnande vatten eller toaletter i husen. Man äger inte sina hus, ingen bryr sig.

Det här är en offentlig toalett hemorten.romer tiggare

Jag testade den inte fast jag var i behov av det.
Jag såg ingen annan gå dit heller. Kanske var det något man gjorde på natten.

Allt var av enklaste slag. Ett hål rak ner i marken. Det gick förmodligen inte att tömma den, utan man grävde ett nytt hål när den var full.

Några stora tygstycken som skydd. Inga färggranna valaffischer här, som i den svenska varianten!

 

Detta är en bild på fattigdom som vi inte haft i romska tiggareSverige (toaletten till höger i bild).

Tidigare generationer kan berätta om brist på mat och kläder men inte något sådant här.  Det borde öka vår förståelse för tiggarna.

Det här är europeisk fattigdom på yttersta gränsen!  I ”stadsområdet” bor 400-500 personer varav de flesta är minderåriga barn.

Flera av föräldrarna är romska tiggare i Sverige

 

Offentliga toaletter som vandrarhem

Det här är den mest kända. Grande Hotel kallar romska tiggareman det. Det rymmer som skylten säger både herrar, damer och handikappade.

Upp till fem romska tiggare kan ligga på golvet där en kall natt för fem kronor!

Det är ett vackert hus – lyxigt i jämförelsen med hemlandet –  byggt i emaljerade plattor med värme installerad, men som vandrarhem är det ändå som att leva mitt i skiten.

 

Ta tag i det sanitära problemet

Problemet blir att ingen vågar gå till de offentliga toaletterna, i varje fall inte nattetid. Eller kan komma in där heller. Det är upptaget. Det är bättre att romska tiggare sover där än att frysa ihjäl ute! De som verkligen har behov får uträtta dessa i buskage, mellan bilar på parkeringsplatsen eller i skydd av någon husknut.

Samhället -till det räknas också ideella föreningar, Carlskyrkan i Umeå är ett av många exempel på detta  – kan ta tag i detta. Att sätta ut Bajamajor i tiggarområdet vore en bättre lösning än som det är idag. Och organisationer som vill förbättra för romerna i hemlandet har självklara mål i att förbättra sanitära förhållanden.

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *