Orimligt att romska tiggare själva ska klara sin u-hjälp

2015-04-17 Orimligt att romska tiggare själva ska klara sin u-hjälp

Det är just vad som sker. De fattigaste i Europa tar saken i egna händer och åker ca 270 mil för att tigga i Sverige. I bästa fall lyckas man få ihop pengar. Sen tror givmilda människor att romska tiggare själva kan ”bedriva u-hjälp utan mellanhänder” – jag har hört det uttrycket flera gånger – dvs ge romska tiggare kläder och utrustning direkt på gatan. Det går inte. Tiggarna saknar förvaringsutrymmen. Det finns ingen som kör kläderna till hemlandet. Tänk ett ögonblick på hela kedjan; hur skall transporten från gatan i Sverige till bostaden i Rumänien ordnas? Sen verkar det finnas en annan sanning också. Att det som man får gratis i överflöd tappar värde. Om man får välja en av tre vinterjackor, blir den man väljer mer värdefull, än om man finge alla tre. Det verkar fungera så, du kanske känner igen det?


Det som man får gratis i överflöd tappar värde.

”Nu är det städdags!!!”. Ägaren, som upplåterromska tiggare själva
marken till romerna tillfälliga bosättningen, hade sagt ifrån och nästintill tvingat de boende att städa kring tält och husvagnar. Jag var med och körde till tippen med bil och släpvagn.

Det är en trist historia att se fina kläder kastas. Massor av mögliga ECCO skor, boots, duntäcken, sportjackor, täcken, filtar, finna stickade tröjor, byxor, överdragsbyxor, stickade tröjor mm – riktigt dyra kläder blandat med brukskläder – allt drypande av mögel och fukt.

Säck efter säck, flera släpkärror till tippen. Det romska tiggare självavar kläder som skulle till Rumänien – ofta insamlade av ideella grupper – men som nu hamnade på sorteringsstationen i vår kommun.

”Vad skulle de som skänkt kläderna säga, om de visste att kastades på sopstationen?” Det känns vemodigt att vi inte kan organisera hjälpen till utsatta människor bättre. Och varför kan man inte använda de etablerade organisationer som finns? Då kommer hjälpen fram!

Ge bort saker utan behovsprövning och uppföljning blir fel.

Besöket i Rumänien fick mig att se på våra försökromska tiggare själva att hjälpa på ett nytt sätt. Klädhögarna i det fattiga området talade ett tydligt språk. Tröjor som låg i gräset, skinnjackor slängda i containern, sovsäckar slängda i gräset.

Man eldade med kläder, i och för sig sönderrivna av något företag. Någon eldade med skor när vi kom.

Detta är exempel på misslyckade insatser. Ett slags naivt givande som förvandlar kläder till  skräp.

Jag kan förstå att romer som tigger vill ha så romska tiggare självamycket som möjligt med sig hem. Framför allt när man får kläder gratis.

Jag har mycket svårare att förstå när grupper gör tillfälliga insamlingar och inbjuder tiggare att hämta stora mänger kläder direkt på gatan eller vid ett upprop.

Gör man stora insamlingar av kläder, måste man också ta ett ansvar för transporten av kläderna till hemlandet! Annars kan det bli väldigt misslyckat.

Tiggarna bor ca 270 mil hemifrån och har inga förvaringsutrymmen. De kan ta med sig små bylten hem till en extra kostnad på 200-400 SEK styck vid hemresan. Det mesta av kläder som samlas in på det sättet kommer inte längre än till soptippen här! Det är tragiskt att se.

Organisation behövs som ger stöd hela vägen

Det behövs en organisation som kan ta ansvar för hela kedjan från insatser i Sverige till ett fungerande uppbyggnadsarbete i de fattiga områdena i hemlandet. Jag menar inte att man skall upphöra att ge brukskläder – sådana som man använder – i begränsad omfattning. Vill man verkligen stödja romer som tigger skall man vända sig till organisationer som arbetar i Rumänien och som tar ansvar för att hjälpen når fram, det finns flera sådana t ex Hjärta till Hjärta,   Erikshjälpen  och Hoppets Stjärna.


Kommentarer

Orimligt att romska tiggare själva ska klara sin u-hjälp — 2 kommentarer

  1. Mycket bra skrivit, detta är säkert många som inte förstår när dom är snälla och ger bort fina saker för att hjälpa romerna.

    • Ja, som det nu är leder den goda viljan att hjälpa till ett slöseri, som man skulle kunna undvika om hjälpen vore bättre organiserad, eller att man arbetar genom etablerade organisationer, det finns flera sådana.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *