Romska tiggare tog husvagnen till Rumänien

romska tiggare tog

2015-05-08. Romska tiggare tog husvagnen till Rumänien

Detta är en sanslös historia om hur svårt det är att hjälpa romska tiggare, även om man gör ett ärligt försök. Själva starten till mötet med tiggarna skedde i kyrkan. De kom till kyrkan – som det såg ut – inte för att tigga, utan för att delta i gudstjänsten. Många har rötter i den Rumänska Ortodoxa kyrkan och man kunde i alla fall känna igen sig i korstecknet och i de universella inslagen i liturgin. Det gav lite ”hemkänsla” och kyrkkaffet gav en välbehövlig frukost. Kanske fanns det en annan beräkning också. Ryktet om att svenskar är vänliga och givmilda är välkänt bland tiggare. Rimligtvis borde man träffa sådana i en kyrka. Gemenskap och diakoni – en kyrkans socialtjänst – är viktiga delar av varje församlings arbete. Och att se till ”främlingen” är en viktig del både i judisk och kristen tradition. Det var så det började. Och det var helt riktigt.
Offentlig toalett i kommunen var tiggarnas ”bostad”

Vi pratade med teckenspråk och Google translateromska tiggare tog vid kyrkkaffet. Det var tidigt på våren och kallt ute. Var bor ni? Vi tog några djupa andetag när vi förstod att de sov på en av stadens offentliga toaletter och blev störda där gång på gång under natten av Securitas vakter.

”Vad gör ni då?”, de log inåtvänt. ”Vi går tillbaka dit när dom gått, det finns värme där… annars sover vi ute!”.

Det var kallt, bara tanken kunde få en att rysa, romska tiggare togligga på cementgolvet i en offentlig toalett, där folk kissat och kanske spottat på golven, vakna och gå ut i kylan och vira något om sig. Och försöka hålla värmen tills det blir dag, så att man kan gå in i något uppvärmt utrymme.

Nej! Så sociala skilda världar som svensk medelklass och romska tiggare i samma samhälle får man leta efter. Vi andra åkte hem till våra villor eller ombonade lägenheter och de gick till sin tiggarplats och satt där till kvällen… och sedan? Man skickade extra mat från kyrkan, säkert fick de pengar utan att tigga. Och tankarna gnagde i oss, när vi åkte hem, ”kan vi inte göra något mer konkret för dem?”.

Tält och utrustning och säker plats bland EU migranter

Det var inte helt enkelt att ordna. Allt för många romska tiggare togtiggande romer hade samlats på den privata mark, som en generös person hade upplåtit. Genom en mild övertalning gick det att ordna plats för ett par till. Jag tror många känner igen sig.

Det är på gränsen till emotionell utpressning. Att möta blicken från den extremt fattige och säga nej när han ber om hjälp är svårt. En grupp ordnade ett fjälltält, köpte uppblåsbara madrasser, täcken, vi lade frigolitskivor under tälten, andra vänner ställde upp med stormkök och annan utrustning. Någon romska tiggare togspände en presenning över allt, så att boplatsen stod emot regn, och att det fanns utrymme till
att förvara saker skyddad.

Det gjordes flera andra insatser, som gällde hälsa, tandvård och sjukvård, som jag inte tar upp här. Jag vet inte, hur romer som tigger tar sådan hjälp, om man anser det är en självklarhet? Eller att man tror, att det inte kostar oss någonting att ställa upp? Eller att man ”har rätt” till mycket mer? Fast jag varit så involverad i olika saker, vet jag inte säkert. Eller, som någon sagt, att man har en slags vagabond känsla i sig, detta gäller idag, i morgon kastar man saker och ting och dra vidare. Detta är ärliga frågetecken som jag har med mig.

Husvagn för bättre boende

Det händer att romer blir gravida,som alla andra.romska tiggare tog
Preventivmedel verkar vara mer diskutabelt att tala om än något annat. Att bo i ett lågt fjälltält under sådana omständigheter var inte värdigt, även om ingen klagade. Vi funderade fram och tillbaka på att hitta en annan lösning. Det var verkligen flera turer i detta, men vi kom i kontakt med en grupp, som var villig att skänka en boggihusvagn, som varit avställd några år. Dörren var helt ”kaputt”, men fanns kvar, i övrigt var husvagnen stor och helt OK.

En tidig söndagsmorgon drog vi den 14 mil på romska tiggare togsmåvägar för att slippa förklara för polisen att vi bara ”flyttade den”, och det gick utan problem. Vi tog dörren till en verkstad, där vi plockade ned den i småbitar och fyllde den med nytt innehåll och satt ihop dem. Perfekt.

”Vi har aldrig bott så bra tidigare i hela vårt liv”, försäkrade de. Efter att ha varit i Rumänien i deras hemby förstod vi att det var sant. Det var lite glädjedans av fröjd över den nya bostaden. Vi kände oss nöjda.

På något vis är det lätt att ta över de känslor, som fattigdom ger och den glädje, som infinner sig om man kan lindra på något sätt. Husvagnen stod på privat mark där de kunde känna sig trygga. De fick disponerade den för eget bruk. När de inte var här, skulle andra kunna bruka den. Det var en förhöjd boendestandard jämför med att bo på offentlig toalett eller i fjälltält.

Husvagnen borta – de tog den till Rumänien

De hade samlat oerhört många saker, detta var romska tiggare togen boggivagn, vi tänkte inte på det då, men en sådan vagn kan bära tung last. Plötsligt vill man ha ett ”ägandebevis”. Ägandebevis? Man hade ju varken körkort eller bil? Husvagnen skulle var omöjligt att få igenom besiktningen. Ville de ha en egen säker boplats?

Jag tog kontakt med den som skänkt husvagnen, och fick ett tydligt besked, att husvagnen skulle användas, för att tiggande romer skulle kunna bo i den. Det var ett tydligt besked, som jag överförde. Och rimligt med tanke på att många ligger under enkla presenningar. Efteråt kan jag minnas att det uppstod en slags tystnad efter beskedet, som jag inte kunde tyda.

Tidigt på en morgon kom ett SMS: ”Husvagnen är borta!” Och lite senare ett telefonsamtal: ”mitt  i natten kom en buss, hakade på husvagnen, det var problem att komma ut på asfaltsvägen pga att den var för tungt lastad”.  Det var så osannolikt, att jag bara skrattade rakt ut. Någon ringde chauffören, de var redan på andra sidan Östersjön.

Här ordnar vi en husvagn – det är många som romska tiggare toghjälper till. Vi lagar och utrustar den. Vi gör klart att de får disponera den, men inte äga den med ägandebevis. Den är inte besiktigad, alla ljusen fungerar inte runt om, ingen skulle komma på idén att åka till svensk bilprovning med en husvagn i det skicket. Den gick att bo i.

Att ta en husvagn i det skicket och köra den 270 mil tvärs genom Europa över färjor och landsgränser fanns inte i min/vår föreställningsvärld!

Och inte heller att de ville göra så mot oss, det var ju en stor grupp av människor som hade backat upp dem på olika sätt och gjort resan från offentlig toalett till ett boende i husvagn möjlig.

Vi lyste frid över husvagnen. När den överlämnades skedde det med en ikon och med önskan om välgång över hela projektet. Vi som varit engagerade i detta sände en gåva till gruppen som skänkt husvagnen, som de kan använda i sitt fortsatta sociala arbete. Och vi fick en ny lektion i att det är inte så lätt att hjälpa romer som tigger även om man har goda avsikter. Vi upphör inte att engagera oss för utsatta EU migranter, men nu ligger fokus på en insatser i Rumänien.

 

 

 


Kommentarer

Romska tiggare tog husvagnen till Rumänien — 12 kommentarer

 1. Låter som någon form av rasistisk propaganda, jag tror inte detta har hänt.
  Det är så mycket som inte stämmer.
  Tex varför konstaterar man att den var nästan felfri men ändå plockar man ner husvagnen i småbitar och bygger upp den igen.
  Jag hade bara sagt, hej, varsågod och använd om ni vill.

  • En gammal husvagnsdörr är gjord av aluminiumprofiler, som är fastskruvade i en träram (rutten) och en yttre beständig ytbeläggning och en skiva mot insidan och däremellan isoleringsplattor. Vi tog bort allt ruttet trä och upplöst isoleringsmaterial, blåste rent, gjorde en ny träram, fräste ut för låshuset, la dit nya frigolitskivor, skruvade ihop de gamla aluminiumprofilerna och återanvände ytbeläggningarna. På samma sätt fick vi göra en ny karm i husvagnen för att få fäste för gångjärnen, som vi fäste med nya skruvar, vi försåg dörren med beslag och hänglås. Om du tvivlar, så kolla hur de äldre husvagnarna är konstruerade! Det tog mycket tid, men dörren kom på plats!

 2. undrar vad Husvagnen var lastad med…och hur hade dom kommit över lasten så att säga..ärligen tiggt till sig penningar?? eller elaka tanke var det nåt skumt???

  • Husvagnen var med stor sannolikhet lastat med sådant som man fått. Det fanns inget skumt med tanke på lasten.

 3. Hur kunde ni förvägra ett ägarbevis? Förstår ni inte den oro som dessa stackars människor (pga av er) har tvingats uppleva under den långa resan? VET SKÄMS !!! Eftersom ni tycks ha telefon nr till någon i deras grupp (till hjälten som trots av er förorsakad rädsla ställt upp och kört) får ni faktiskt ta ert ansvar. Ring omedelbart och fråga hur/till vilka ni OMGÅENDE kan översända ett rejält tilltaget skadestånd.

  Jag blir förtvivlat ledsen över att det finns monumental dumhet av denna kaliber. Mot ett löfte om att ni och övriga gelikar personligen reser ned till romerna i Rumänien (och på plats bistår med fortsatta åtgärder) bekostar jag med glädje er resekostnad. Hur snabbt kan ni EU-migrera; res så snart ni bara kan.

  • En husvagn i det skicket kan man köra lagligt endast till kontrollbesiktningen – för att få reda att det inte är motiverat att genomför alla de reparationer som behövs, om det ens är möjligt, för att få den godkänd – och till skroten. Ägandebevis förändrar inget av detta.

   Men uppställd utgör en husvagn en bra bostad, framför allt jämfört med att bo i tält eller under en presenning i vårt klimat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *