Rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige

rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige

2015-03-07 – Rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige

En god vän till mig satt på en buss i Rumänien och en rom kom in och satte sig vid sidan. Han började spontant berätta om hur mycket pengar man kan tjäna på att tigga i Sverige. ”Ett par kan få upp till 10 000 lei i månaden (ca 20 000 SEK)!”.  Det är en enorm summa pengar ur rumänskt perspektiv! Han hade ingen aning om att min vän hade kopplingar till Sverige. Det fanns ingen anledning att skryta om vad romer tjänar på att tigga. Det visar vilka rykten som går! rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige

En normal månadsinkomst för en arbetare i Rumänien ca 1000 lei  (ca 2000 SEK) före skatt. Högste tjänsteman i en rumänsk kommun kanske tjänar 800 Euro (ca 8000 SEK).

10 000 lei i månaden (20000 SEK) i månaden på att sitta och tigga – utan studier och kvalifikationer – det måste ju låta som att skära guld med kniv.

För rumäner, som kämpar för att överleva på vanliga jobb, är detta mycket upprörande. Klart att sådana rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige. Det spelar diskrimineringen i händerna ”de gör ingenting, men tjänar massor av pengar!”.

De framgångsrika tiggarna

 ”Höginkomsttagarna” bland tiggarna bland tiggaren är grunden till att rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige. Höginkomsttagarna bland tiggarna finns nog utanför systembolagen och de stora matvaruhusen. I de lite större kommunerna man komma upp i 12000-14000:- SEK/ månad. Skattefritt. Alltså tax-free. Så är det i den kommun som jag känner bäst. Det är uppenbart att sådana rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige. Det finns en gnutta sanning i dem. Men det gäller bara några ytterst få personer! De flesta drar en nitlott.

Rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige

Tiggare vid en uttagsautomat – där är pengarna i rörelsen men knappast för tiggaren

De som sitter med korta mellanrum på gatorna får nöja sig med småpengar om ens några.

Problemet med höginkomsttagarna bland tiggarna är skapar massor av rykten –  rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige.

Och i Sverige florerar också olika rykten.

Jag har hört flera sådana som ”på öarna utanför Göteborg får man 800:- kronor om dagen osv osv”. Det kan ligga ett uns av sanning i rykten men när alla är i ett disparat behov av pengar är risken stor att fattiga luras hit för att upptäcka att man drog en nitlott.

 

”It cost money to get money!” Men hur mycket?

Slogan är från amerikanska frälsningsarmén, men gäller även tiggare. ”Vad kostar det att åka 250 mil för att tigga”, du har säkert tänkt tanken. ”Resan? Mat? Uppehälle? Boende?” Inget är gratis! Jag har gjort en modellbudget och hört med några som är insatta i situationen. Du byta siffor enligt din uppfattning för att få en realistisk bedömning av tiggaren ekonomi:

Modellbudget per månad:

Kostnad åka hit/åka hem                     800:– (dvs 2400:-/3 månader inkl extra bagage)
Kostnad att åka inom kommunen         490:- (70% har busskort, del i bensinkostnader
Tobak, 15 askar/månaden 15×43        645:-
Telefon, telefonkort                              300:- (viktigt hålla kontakten hem)
Kolsyrat 1,5 vatten 20x 30                    600:- (vågar inte dricka vårt vatten)
Start/avslutning på dagen (kaffe el öl)  600:- (beräknat 20 kr x 30 dagar)
Mat under dagen                                   900:- (beräknat 30 kr x 30 dagar)
Värmeljus rödsprit boende                    750:-
Kläder, hygenartiklar                            100:-
Fester, öl. Sprit, spel om pengar, triss      0:-                 (lämnar detta tomt)
Köp av tiggarplats                                     0:-                 (lämnar fältet tomt)
Den här personen måste tigga ihop    5185:- innan det finns något att sända hem!

 

Tiggeribranschen har många mellanhänder

På det som skickas hem tar Western Union ca 19 % i avgift. Det finns alltså mellanhänder – penning förmedlare, researrangörer, ev Rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige
kostnad för tiggarplats, oseriösa uthyrare av logi, traffickingen för tiggeri – som vill ha en del av kakan.

Sparsamma personer klarar sig bättre, liksom de som blir bjudna på logi och mat.

Ett problem med fattigdom och inte kunna läsa eller räkna är att man inte vet hur man lever billigt. Man går fram till delikatessdisken och pekar på saker och tycker det är dyrt när man komma till kassan.

Rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige, med de flesta får uppleva att det är falska rykten.

Tiggeri är en dålig affär. Det sprider ett dåligt rykte om Rumänien i Sverige. Och frågan är om det inte sprider ett naivt rykte om Sverige i Rumänien. Det måste finnas ett bättre sätta att hantera bistånd till Rumänien – eller gör det inte det? Man borde hindra att  rykten om rikedom lockar tiggare till Sverige!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *