Tiggare avhumaniseras allt oftare i det offentliga rummet

tiggare avhumaniseras

2015-03-02 – Tiggare avhumaniseras allt oftare i det offentliga rummet.

”Fattigdom och elände gör ont… men förakt och likgiltighet gör mer ont!”. Jag sitter och lyssnar på ett föredrag i Jönköping. Det är Hans Caldaras, författare och sångare och själv romer som berättar om erfarenheter från sitt och familjens liv som romer i Sverige. Han är född i Stockholm och är etablerad medborgare.tiggare avhumaniseras Han har varit med om all den diskriminering som staten öppet redovisat i Vitboken.

Tiggarna, som han ser på gatan, väcker tidigare minnen till liv.  Han ser hur tiggare avhumaniseras:

” Det blir vanligare i dag att visa ilska mot tiggare…tiggare avhumaniseras …  det bli tillåtet att sparka på deras muggar och trakassera dem”, konstaterar han, ”det håller på att utvecklas en tillåtande hållning, att sådant sker. Tiggare avhumaniseras och kränks i det offentliga rummet!  Anti-ziganismen får fäste på nytt.

”Sextrakasserier blir vanligare, det gäller inte bara kvinnor utan även mot männen”.  Det kan vara fllickor, kvinnor och ungdomar som utmanar till sådant, säger han.  Vi kanske inte sett så mycket av detta i de små kommunerna ännu, eller vill vi inte se det?

 

Antiziganismen och diskrimineringen är utbredd i Rumänien 

tiggare avhumaniseras

”Jag är professor i sociologi och undervisar på universitet, säger dr Vasili Burtea”,  men när folk pratar om mig och vad jag kan säger man ”han är ju bara en rom”

Professor Vasile Burtea är den första professorn i Rumänien som är rom.

”Barndödligenheten i den romska populationen är 40 på 1000 medborgare, men 10 på 1000 medborgare i den övriga befolkningen”. (i Sverige är det 2 per 1000).

”3 av 4 ur den etniska befolkning av romer lever i fattigdom, medan motsvarande siffra för den av den etniska majoritet 1 av 4”.

Därför åker dom hit och tigger! Så visar han i diagram och staplar som alla sociologiprofessorer, hur det förhåller sig med hälsa, bostäder, arbete, utbildning mm.  Våra svenska förfäder reste till Amerika på 1800 talet för att försörja sig. Där fanns arbeten. Här finns inte några jobb att försörja sig på.

 

tiggare avhumaniseras”Romerna är vana att bli brutalt behandlade”, säger professor Vasili Burtea i frågestunden efteråt.

”De de har svårt att tro att någon kan hjälpa dem utan att det ligger en dold agenda bakom”. Misstänksamheten ligger djup.Det kan förklara beteende, som ni har svårt att förstå, som att de kommer tillbaka och vill ha ännu mer”

I vår kommun hör vi  ständigt rykten om att romerna tror, att vi tjänar en massa pengar på att  hjälp dem. De vill ha orimliga belopp,  s a s vill ha del av ”vår vinst”, är det obegripligt för oss. Vi har ingen dold agenda, vi tjänar inga pengar på att hjälpa dem. Efter att ha hört Vasili är det lite lättare att förstå. Säkert är det nog fler än romer som blivit brutalt behandlade i Rumänien.

 

Vad händer, om vi har 50000 tiggare här nästa år?  

” I dag har vi mellan 5000-10000 tiggare itiggare avhumaniseras Sverige, men vad händer om vi har 50000 här nästa år”, frågar Rickard Klevfors, Hjärta till Hjärta.Han har säkert rätt i, att antalet tiggare snabbt kan öka.

”Vi måste ta upp ett samtal om det och fråga människor hur dom vill ha det”, fortsätter han. Landet klarar säkert 50 000 tiggare, men vill vi ha det så?”

Givande kan bli en bubbla, en trend. Vi är givmilda och solidariska fortfarande, men samtidigt väldigt frustrerande. Frågan är hur länge varar detta och vad händer sedan?

En utveckling mot ett ”hårt samhälle”, som tillåter att tiggare avhumaniseras är ingen bra lösning. Att behandla en grupp människor som ”icke-människor” slår hårt mot oss själva och de värderingar som samhällsgemenskapen vilar på. Det är en illavarslande värderingsförskjutning. Att inte våga tala om det i rädsla för att bli betrakta som rasist när nästan ännu värre. För det omöjliggör en dialog om ett uppenbart samhällsproblem, som berör oss alla.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *