Tiggeri som attityd hindrar samhällsutvecklingen.

tiggeri som attityd

2016-01-29. Tiggeri som attityd hindrar samhällsutvecklingen.

Det finns många exempel på detta. Att man t ex väljer att tigga fast man har möjlighet att få ett fast arbete hemma i Rumänien. Det är störande. Ibland hör man trovärdiga exempel på att man gör sådana val. Här är ett:

”Det är klart att jag kan få ett fast jobb tiggeri som attitydhemma i Rumänien”, säger en välutbildad ung rom som tigger här, ”med en lön på 3000 SEK i månaden ” fortsätter han, ” men vem kan leva på 3000SEK i månaden….” säger han och visar de tomma handflatorna!

Det hör till undantagen att en EU-migrant har så lång utbildning. 12 år med yrkesutbildning på toppen. Det ger helt andra möjligheter att få jobb i Rumänien. Men att höra att man nobbar en fast tjänst som ger motsvarande 3000 SEK i månader för att istället tigga i Sverige är provocerande! Då blir det tydligt att tiggeri som attityd inte bygger upp något samhälle. Att tigga blir ett sätt att smita från ansvaret – faktiskt att sakna solidaritet med sitt eget samhälle – för att leva på skattefria pengar i tiggarmuggen och dra så mycket nytta man kan av volontärers frivilliga insatser för EU-migranter. Jag tycker att det är störande. Jag tycker att det är att krasst exploatera människors välvilja istället för att försörja sig själv när man har möjlighet till det.

 

Nobba fast jobb hemma för att tigga borta

Smaken på pengar på tillfälliga svartjobb i Tysklandtiggeri som attityd
och tiggeri (skattefritt) i Sverige med en och annan avstickare till Norge – och kanske lite zamzaram – gör att man väljer bort ett fast jobb i Rumänien! Det är helt orimligt!

3000 SEK/månaden är en hög lön i Rumänien. Det är högre än vad 40 % av rumäner tjänar (se jämförelse löner, näringslivet). Och det är inkomsten i det egna hemlandet som man ska jämföra sig med. Inte för arbete i höginkomstländer, där man saknar förutsättning att komma in på arbetsmarknaden snabbt, om man ens vill det.

Genom att arbeta och betala skatt i Rumänien får man tillgång social till service, sjukförsäkringar och trygghet. Att göra så är inte OK. Ja, jag vet att man måste muta sig fram ändå för att få sjukvård, men en fast inkomst ger ett betydligt bättre utgångsläge än att vara arbetslös. Med tiggeri som attityd väljer man bort detta. Varför? Jag vet inte. Det är ett medvetet val av utanförskap.

 

Tiggeri som attityd – ett självuppehållande negativt system

Nobbar man arbete i Rumänien – som man faktiskt har tiggeri som attitydmöjlighet att få – för att fortsätta att tigga, då har tiggeriet blivit ett självuppehållande negativt system. De som droppar pengar i muggen hjälper till att upprätthålla detta.

Då kan man inte längre så ensidigt kritisera Rumänien för att man gör för lite. EU-migranterna som tigger har också ett ansvar!

Att sitta på gatorna i Sverige och tigga – dvs få pengar utan krav på motprestation och skattefritt – när man har möjlighet att få arbeta hemma är att smita från sitt ansvar.

 

Och inte bara det, man sabbar också för de biståndsorganisationer som arbetar med sysselsättningsprojekt i Rumänien. För hur skall dessa kunna bjuda över en sådan lön och därmed göra det attraktivt att stanna hemma och arbeta? Jag tror inte att det är möjligt. Jag tror inte heller att man kan bygga upp en solidariskt samhälle med tiggeri som grund. Det är tvärtom. Man saboterar de möjligheter som faktiskt finns. Tiggeri som attityd hindrar samhällsutvecklingen!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *