Utbildning är nyckeln till förändring

 

Utbildning är nyckeln till förändring

2018-01-10. Många vill ha del av tiggarnas pengar. Western Union tar 19 % i avgift att överföra pengarna till hemlandet. Resan kostar runt 2 X 1 200:-  Varje bagage att ta hem kostar pengar. Ofta får man ”köpa” en tiggarplats 1000 kronor/ månaden. Tobak, alkohol, tärningsspel och på senare tid begagnade bilar drar är inte gratis. Det är korrekt att man tigger pengar till barnen. Man bor bilar, gamla kalla husvagnar, på offentliga toaletter eller t o m. ute. När man ser detta önskar man bara en sak: att deras barn inte skall dras in i samma sak.

 

Full aktivitet med liv och lust i Skola 14, en EU-skola med hög standard.

 

Förändringen börjar med barnen…

År 2015 startade vi föreningen Choice for Children. Målet är

  • Vi vill göra en insats på hemmaplan
  • Vi vill inrikta oss på barnen
  • Vi vill ge stöd till barnen att fullfölja grundskolan

Vi besökte tiggarnas hemort. Tiggarna talade sant om fattigdomen. Slumkvarter. ”De fattiga romerna bor där asfalten slutar”. Två gator med två postlådor på 500 boende.  Inget rinnande vatten. En lampa i taket. Inga bord, inga stolar, bara sängar och en spis och en ställning med enkla hushållsredskap.De flesta husen är på ca 15 m2. Några har byggt till en del med tiggarpengar. Några få hus står på legal grund. 

Eleverna tog emot oss utklädda till lejon – snälla lejon med öronen på skaft!

 

Bra skola – stöd att fullgöra grundskolan

I området intill finns en mycket bra skola! En EU-skola med hög kvalité.  En engagerad rektor. Engagerade lärare.  Vi har sett dem i funktion. 750 elever.  Skolan är som en fungerade svensk skola. En förlängd skoldag för elever med resurssvag bakgrund – eller särskilda behov som vi hellre kallar det – skulle vara en viktig insats.

 

Rektor och lärare till höger i bild. Representanter från LIONS ULLSAXEN, Borås, tillsammans med Choice for Children gör studiebesök på skolan.

 

After-School-program, med en förlängd skoldag

Programmet är leds av lärare och utbildad personal. Programmet ger:

  • Tillgång till en måltid
  • Social träning
  • Läxhjälp
  • Sportaktiviteter

Skolan är en verklig chans för barnen att skapa en bättre framtid! Bo i ett slumområde och gå i en etablerad skola förutsätter helt enkelt att man får extra hjälp. De vuxna inser alltid värdet av skolan. och motiverar barnen. Om föräldrar är analfabeter, hur ska de då kunna hjälpa till med läxorna?  Ofta är det en mormor eller farfar som ska se till alldeles för många barn när föräldrar är frånvarande. Man kanske aldrig haft nytta av att gå i skolan.  ”Vore det inte bättre att barnen följde med och hjälpte till att tigga? Och tjäna pengar!”  Barn till föräldrar som tigger har högre frånvaro i skolan än andra barn.Därmed går de miste om utbildning, som är nyckeln till förändring!

Östen Tegebäck, president för LIONS ULLSAXEN, tillsammans med elever på Skola 14.

Var med och ge barnen en chans!

Vi vill inte att barnen följer med föräldrar och tigger. Med avslutat grundskolan kan man ta sig vidare till yrkesskola eller högre utbildning. Utbildning är rent bokstavligt nyckeln till förändring. Genom föreningen Choice for Children samlar vi in pengar till After-School-program. Programmet  omfattningen är 45 barn.  Kostnaden per barn/skolmånad är ca535 kr. Pengarna som vi samlar in går direkt till biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta(se länk Hearttoheart.se.) som ansvarar för programmet. 

Info: Bloggen stöder After-School-program på Skola 14. Ditt bidrag mottaget med tacksamhet:

Bankgiro 900-7857 (märk talongen Buzau)

SWISH 1236547525 för vårt projekt. Båda dessa går direkt till Hjärta till Hjärta.

Choice for Childrens bankgiro 725-5151, avgift som medlem/stödmedlem 100:-

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *